Amethist (blog)
Een van de bekendste mineraal kwartsen van de huidige tijd en de geschiedenis is Amethist. Het woord amethist is een verbastering van het oud Griekse ἀμέθυστος (amethustos). Amethist was al bekend bij de oude Grieken, Romeinen en Etrusken. Maar in het oude china werd amethist ook al gebruikt als kristallen en in de middeleeuwen werd Amethist door hoogwaardigheidbekleders van de kerk gedragen in sieraden, het zou magische krachten bezitten. Het kristal zou beschermen tegen tovenarij en hekserij en was het symbool van de geliefden. 

Sommige verhalen zeggen dat amethist zou werken tegen dronkenschap omdat de vertaling uit het Grieks ‘tegen de roes’ zou betekenen. Van wijn die gedronken werd uit een beker van amethist zou men niet dronken kunnen worden. Ook zou amethist verkleuren als het giftige stoffen in aanraking kwam. Amethisten worden ook vaak verwerkt in koninklijke sierraden zoals die van de Britse kroon en de sieraden van Catharina de Grote.

Amethist is in verschillende vormen en kleuren te vinden. De kristallen van Amethist zijn puntig en laten licht door. Van dieppaars tot lila tot grijsachtig. Van grote kristallen tot kleine clusters van kristallen. De paarse kleur van Amethist komt door ijzer, mangaan, titaan en door radioactiviteit. Amethist verbleekt in zonlicht, hetgeen met bestraling van Radium grotendeels weer kan worden opgeheven. Zonlicht verbleekt namelijk amethist doordat zonlicht verantwoordelijk is voor radioactief verval.

 

Tegenwoordig wordt aan Amethist een heel scala van helende (zowel psychisch als lichamelijk) eigenschappen toebedeeld. Zo help Amethist bij het verwerken van tegenslag het oplossen van blokkades en heeft het een positieve invloed bij heimwee, hoofdpijn en slaapproblemen (zoals nachtmerries). Amethist heeft een kalmerende werking en zorgt er voor dat angst, woede en verdriet makkelijker te doorleven zijn. Als je amethist plaatst in een ruimte zorgt hij voor serene rust en voor het makkelijker afstemmen op je hogere zelf.
Amethist word op alle werelddelen gevonden, de grootste amethisten worden vooral in Brazilië gevonden. Door amethist te branden ontstaan donker gele kristallen (gebrande Citrien). Als amethist en Citrien samen gevonden worden ontstaat Ametrien.
Amethist vormt samen met Bergkristal en Rozenkwarts de zogenaamde ‘Gouden Driehoek’. Tezamen zorgt deze drie- eenheid voor rust, opgewektheid en zou het ont stressend werken in de ruimte waar de stenen geplaatst worden.
Een Amethist is onmisbaar voor een edelsteenverzamelaar, het zou in elke verzameling vindbaar moeten zijn.
Ben je op zoek naar een amethist of heb je vragen over de steen stel ze gerust via de facebook pagina, innerlijkinbalans@hotmail.com of info@edelstenendrachten.nl
Een warme groet,
Edwin